LSD - Reci NE drogama - Blog.hr
droga_title2

četvrtak, 06.03.2008.

LSD

LSD-ok

LSD (Lyserg Saure Diaethylamid), trip, acid, papir ili sličica, halucinogen je s najjačim djelovanjem na čovjeka, najmanje 100 puta jačem od cocaina ili pejotla. Dobiva se iz lizerinske kiseline jednog parazita s raži. Sintetiziran je 1938. godine, a postao je popularan šezdesetih godina u vrijeme "djece cvijeća". Posljednjih godina opet mu popularnost raste, iako ga je kod nas, početkom 2002. godine prilično teško naći.
Proizvodnja LSD-a vrlo je jeftina. Za razliku od drugih droga, težina mu se mjeri u mikrogramima (mikrogram je nezamislivo mala težina - tisuciti dio miligrama). Bez mirisa je, uglavnom je to bijeli prah, ali može biti i otopina. U otopinu se namaču papirici (sličice) i zatim suše. To je kod nas najčešći oblik. Postoje još i tablete, kapsule, kao i otopina na kocki šecera, u žvakaćoj gumi, poštanskoj marki, ili u želatini.
Standardna doza LSD-a je izmedu 50 i 150 mikrograma. Sličice sadržavaju spomenutu dozu, no može biti i velikih varijacija, jer nema mogućnosti provjere. Jačina se može donekle razlikovati po imenima na primjer: Macka, Hoffman, Aspirinix i dr... Cijena jedne sličice kreće se između 50 i 80 kuna (u zadnje vrijeme teže ih je nabaviti, pa im cijena raste!). Kako je LSD jeftin u proizvodnji i djeluje u vrlo malim količinama, mikrogramima, mogućnost dobivanja neke druge supstance na sličici, ne dolazi u obzir. Dakle, ili ste dobili zaista LSD, ili je to običan, prazan komadić papira.
LSD se najčešće upotrebljava žvakanjem sličica.
Početak djelovanja (Onset) je 20 do 60 minuta nakon uzimanja, no zavisno o količini hrane koju je konzument uzeo prije, početak djelovanja može biti i nakon dva sata. Djelovanje je cca 8 do 16 sati; od toga su oko pola vremena halucinacije. Zbog svog dugotrajnog djelovanja teško je prikrivati konzumaciju i normalno ići u školu ili na posao.
Na takozvanom platou, u vrijeme punog djelovanja, stvarnost je iskrivljena. Učinci su vrlo raznoliki; povećanje energije, podizanje raspoloženja, povećanje osjetilnih efekata, produbljeni doživljaj glazbe, duboka religozna ili spiritualna iskustva. Nemoguće je predvidjeti djelovanje tripa. Sve može proći u redu kao dobar trip, ali moguće su i mučnine, hladnoća, te teške psihoze i konfuzije s dubokim psihičkim posljedicama. Oporavak je tada dugotrajan, a zabilježeni su i slučajevi osoba trajno zarobljenih u stanju paranoje i konfuzije. Liječenja su trajala mjesecima.
Smrtonosna doza LSD-a kod ljudi nije poznata i u svijetu nije zabilježen niti jedan slučaj smrti izravno povezane s trovanjem LSD-om. No, poznati su brojni slučajevi samoubojstava izazvanih psihozom ili halucinacijama pri upotrebi LSD-a.
LSD izaziva psihičku ovisnost i toleranciju. Neki osporavaju navedenu ovisnost zbog toga što je LSD prehalucinogen i ne može se prečesto upotrebljavati.

OPĆI SIMPTOMI
-Čudno ponašanje,
-smeteno stanje, dezorijentacija,
-moguće halucinacije,
(stanje može biti slično psihozi, ludilu),
-proširene zjenice,
-povećan puls,
-otežana komunikacija,
-nepovezan govor.

POSLJEDICE
-povećani rizik razvoja psihoze,
-oštećenje funkcije mozga,
-paranoja, strah, panika,
-hladnoća,
-povećan rizik stradanja nesretnim slučajem,
-sklonost uzimanja drugih droga,
-flashbacks (naknadne halucinacije)

ZNAKOVI UPOTREBE
-obojene kockice šećera,
-želatinske kapsule,
-komadici papira s crtežom,
-jak tjelesni miris.

06.03.2008. u 20:25 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

  ožujak, 2008  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Ožujak 2008 (22)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Blog posvećen štetnosti droga

Linkovi


Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr